Tuesday, February 21, 2012

Selamat Hari Lahirku Ke 52

Pada 23 Febuari, 2012 iaitu dua hari lagi, insyaallah aku akan menyambut hari lahir ke 52. Alhamdulillah, Allah pinjamkan umur kepadaku melebihi setengah abad. Aku tidak pula terasa amat tua ketika ini, meski pun dulu ketika ayahku meninggal dunia, aku rasakan dia sudah tua. Ayahku meninggal di usia 52 tahun kerana sakit jantung.

Meski pun tidak merasa terlalu tua ketika ini, aku sedar usiaku kini bukanlah muda lagi. Minggu lalu ketika menghadiri Konvensyen Fiqh Ummah 2012 di PWTC, aku disapa seorang peserta muda. Pelajar tahfiz di Darul Qur'an itu berkata, "Puan sudah berusia tetapi masih berusaha datang ke konvensyen ini." Aku rasa geli hati dengan luahan ikhlasnya dan aku jawab, "Dulu semasa saya muda tidak ada peluang menghadiri konvesyen seperti ini."

Semasa belajar di SIU-Carbondale pada 1984-1986, aku selalu bertembung dengan seorang wanita kulit putih berusia. Dia juga berulang-alik ke kelas seperti aku. Wanita itu mungkin dalam lingkungan 50an atau 60an dan rambutnya sudah beruban, putih semuanya seperti rambut Tan Sri Hasan Merican. Ketika itu hatiku juga tertanya-tanya mengapa orang setua dia masih berminat mencari ilmu. Kini aku sendiri berada di situasi yang sama seperti dia.

Sahabat baikku, Coach Fuad, berkata umur hanyalah angka. Katanya aku tidak seharusnya bermalas-malas dan duduk-duduk sahaja di rumah di usia begini. Sebenarnya dia mahu aku ikut serta dalam tim latihannya yang akan mengendalikan kursus keusahawanan di Janda Baik pada bulan April depan. Aku terpaksa menolak atas alasan aku akan sibuk pada bulan April nanti kerana kakakku akan mengadakan majlis walimah anaknya dan aku akan jadi "orang pangkal."

Aku tidak pernah terfikir ingin bermalas-malas di usia emasku. Bak kata Hajjah Asiah, pengetua Aqrab Al Istiqamah (sebuah pusat pengajian Al Qur'an di Bukit Beruang, Melaka), "We are a spent force." Maksudnya usia kita ini semakin hari semakin berkurang. Masa yang tinggal ini tidak boleh disia-siakan kerana ia tidak akan kembali lagi. Golongan seperti aku yang sudah berada di hujung-hujung usia ini perlulah sedar diri dan menghayati sepenuhnya maksud surah Al Ashr...

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, serta berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran."

Di usia emas ini aku mengambil pendekatan untuk bersederhana dalam menjalani kehidupan. Dalam bersedia menghadapi kematian yang mungkin tiba pada bila-bila masa, aku akan nikmati kehidupanku seadanya.

Sempena hari lahir ke 52, aku menghadiahkan diriku sebuah iPad2 dan mendaftarkan diriku untuk menghadiri dua konvensyen iaitu Konvensyen Fiqh Ummah 2012 yang berlangsung pada 18 dan 19 Febuari lalu serta Konvensyen Bidadari Dunia yang akan berlangsung di PICC pada 24 dan 25 Mac, 2012 insyaallah.

No comments: